Svein Ola Hope

Svein Ola Hope

Har lagt bort klokka

Postet av Svein Ola Hope den 14. Nov 2017


Etter seieren i Birkebeinerrennet i 1992 har Anne Jahren ikke vært å finne på startlister annet enn i klubbmesterskapene i Oslo-klubben Koll.

Det vil si, for fire år siden var Anne Jahren å finne øverst på resultatlista fra turrennet Marxa Beret i Pyreneene!

– En glipp, var hennes forklaring på prestasjonen.

Vel, en glipp? Hun slo i alle fall neste kvinne med nær halvannet minutt. Toer var ingen dårligere enn italienske Magda Genuin (39) som har deltatt i verdenscuprenn siden 2000, og med plass på pallen så seint som i 2009.

– Men det blir ikke flere slike starter. Jeg er i god form og trener jevnt, men har for lengst kuttet ut både klokke og pulsbelte. Jeg bare nyter å være ute. Jeg har mine egne runder og vet hvor langt jeg har gått, og jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet på hvilket nivå jeg trener, sier hun. 

At det ble nettopp Marxa Beret for Anne Jahren og en del andre Koll-løpere denne vinteren, var heller ingen glipp. Koll har et privat utviklingssamarbeid med en spansk klubb. Den spanske klubben har i flere år sendt deltakere til Koll-mila. 

Priser allsidigheten

Anne Jahren selv har ingen andre mål når det gjelder idrett og ski enn å kose seg ute og holde en jevnt god form.

– Jeg har et godt liv på den måten. Jeg går mye på ski om vinteren, sykler mye om sommeren – og løper en god del på stier, men skyr asfalt og hardt underlag, sier hun.

– Men idretten hare gitt meg mye. Jeg hadde en flott tid som aktiv. Vi hadde et veldig godt miljø i Asker og Bærum da jeg vokste opp. Jeg var aktiv på mange felt. Om sommeren i Tyrving der jeg deltok i nærmest alt. Etter hvert ble det til at jeg satset på løp, 800, 1500 og 3000 meter. De tekniske øvelsene behersket jeg ikke like godt. Men jeg var alltid akseptert og godtatt.

– Akkurat dette er så viktig for unge mennesker også i dag: Komme inn i et godt miljø, bli godtatt som den man er og ut fra sitt eget nivå. De aller fleste vil oppleve framgang. Mestringen kommer etter hvert Da er det ikke viktig om en er best. Følelsen av å beherske er viktigst – og det gjelder egentlig for alle aldersgrupper.

– Ja, for du holder jo skikurs for voksne?

– Ja, egentlig for alle. Det kommer single, andre kommer som par, jeg har vennegjenger som vil oppleve noe sammen og arbeidskolleger som tar skikurs som en del av bedriftens lagbygging. Det er populært å gå på kurs, og ski er veldig i vinden, særlig klassisk. Med min bakgrunn som aktiv skiløper og fysioterapeut har jeg god forståelse for bevegelsesvitenskap og treningslære. Det gjør at jeg er i stand til å gi deltakerne den gode følelsen av å få en bedre teknikk.

 


Aldri for seint

– Er det mulig å endre på teknikken hos folk som har flere tiår bak seg i samme stil?

– Absolutt. Det er aldri for seint å forbedre teknikken. Se på toppløperne. De må stadig jobbe med det tekniske, de og. Men det er med dette som med alt annet: Du må øve, holde det vedlike.

Anne Jahrens hjemmeside forteller at hun holder kurs både for begynnere og viderekomne, både i klassisk og skøyting.

– Denne vinteren har vært problematisk, slik snøen har falt og forsvunnet igjen, sier hun. 

Godt for folkehelsa

– Du synes ikke enkelte driver det altfor vidt i godt voksen alder?

– Noen vil selvsagt overdrive slik at trening går utover både det ene og andre. Men i sum er treningsviljen blant folk flest veldig positivt, både for den enkelte og for folkehelsa.

– Men noe turrennstart igjen på deg blir det ikke?

– Nei, men det var morsomt å gå renn. Da kjente jeg at det var full innsats. Jeg gledet meg over å kunne lange ut i motene og forbi mange menn som småtrippet av sted. Tyngdeoverføring, vet du. Men slike renn er likevel ikke min greie. Jeg akter ikke å la meg stresse opp av slikt. 

Om Anne Jahren

Verdensmester på 10 km 1987 i Oberstdorf.

Olympisk mester i stafett i Sarajevo 1984 (med Inger Helene Nybraaten, Brit Pettersen, Berit Aunli).

Bronse på 20 km i OL samme år.

OL-sølv stafett 1988.

VM-sølv stafett 1985 og 1987, og VM-bronse 1989.

Tredjeplass i verdenscupen sesongen 1984.

Junior-VM på 5 km 1981, i stafett 1981 og 1982.

NM på 10 km 1983, 1985 og 1987, på 5 km 1985.

NM i stafett 1987.

Vant Birkebeinerrennet 1992.

Gikk for Bærums Skiklub der hun er livsvarig medlem.

Utdannet fysioterapeut og manuell terapeut, samt autorisert Idrettsfysioterapeut.

Driver skikurs: annejahren.no

Tekst: Svein Ola Hope
Kommentarer

0 Kommentar

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline