Svein Ola Hope

Svein Ola Hope

Ragnhild har rekorden

Postet av Svein Ola Hope den 1. Mar 2018

Før årets Birkebeinerrennet 2018 står Ragnhild Bolstad bokført med hele 67 birkebeinermerker på like mange starter. Ingen andre kvinner kan vise til maken.

Ragnhild Bolstad etter at tre gull var sikret i MWC i Minneapolis. (Foto: Berit Grosvold)

Også når det gjelder konkurranselyst og treningsiver er Ragnhild i tet.

Glede er et viktig stikkord for alt Ragnhild foretar seg:

– Jeg føler meg så privilegert. Jeg stortrives i jobben, jeg elsker å trene – både meg selv og andre – og jeg gleder meg til å konkurrere, sier 53-åringen med tilhold på Rena.

Der jobber hun i Forsvaret med ansvar for idrettskontoret og for den lokale idrettsparken, en arena som nærmest må sies å favne alt:

Løpebaner, fotballstadion, svømmehall, terreng- og orienteringsløyper, lysløype, styrkerom, klatrevegg og fasiliteter for innebandy og sykling. Her arrangeres det militær femkamp på sommeren, for selvsagt finnes både skytebane og områder for håndgranatkasting. Og like opplagt: Ragnhild har også drevet med militær femkamp.

Klar for deltakelse i militært renn.

Da SKIMasters snakker med Ragnhild er hun i full gang med å forberede sommerens lavterskeltilbud på Rena: Den 5x1-kilometer lange stafetten Hakk-i-hæl som hver sommer samler deltakere fra idretts-, bedrifts- og foreningsliv. Her stiller Kiwi-ansatte lag i konkurranse med sykepleiere, ingeniører, transportører og diverse bøtteballetter. Gjerne i spesielle konkurransekostymer.

 

Masters World Cup

Ett av Ragnhilds store mål for vinteren 2018 var Masters World Cup (MWC) i Minneapolis. Hun innfridde til de grader – og kom hjem med tre individuelle gullmedaljer.

– Jeg har deltatt i MWC helt siden Norge og Lillehammer var arrangør i 2004. Neste år går masterskonkurransene på Beitostølen, og jeg håper virkelig mange norske skiløpere finner veien dit. Disse konkurransene  er for lite kjent. Mange tror at du må være minst 70 for å delta, og blir veldig forbauset da jeg forteller at nedre aldersgrense er 30 år, sier Ragnhild som også har militært NM i Bardufoss på timeplanen.

 

Kretsmester i styrkeløft

Hun har vært aktiv utøver siden hun var 12–14 år gammel, både med løpesko, på sykkel og med ski. Det sier litt om allsidigheten at hun også er kretsmester i styrkeløft.

– Før konkurrerte jeg hver bidige helg, året rundt. Nå har jeg roet ned akkurat dette. Jeg har også fått litt mer respekt for risikoen  du utsetter deg for, særlig i sykling og spesielt i felt med menn, som kan bli både for ivrige og for brutale når de presser seg fram. I Cykelvasan for tre år siden ble jeg innblandet i en velt, gjorde et rundkast og var nokså fortumlet etter møtet med bakken. Jeg fikk beskjed om å sitte rolig ved siden av sykkelen og vente på hjelp. Men i stedet tok jeg sykkelen og tro i vei. Mer husker jeg ikke, jeg svimte av. Hadde pådratt meg hjernerystelse.

Det hører med til historien at Ragnhild Bolstad 14 dager seinere stilte i Sykkel-Birken der hun ble nummer to.

 

Det er blitt mange gull på Ragnhild gjennom mange MWC-renn.


Birken-dronning

Når det kommer til antall starter i Birken-regi er Ragnhild Bolstad dronningen. 67 Birken-merker på like mange starter – fordelt på ski, sykling og løping. Hun har tatt Trippelen i alle år den har vært arrangert, hvilket betyr at hun 20 ganger er blitt super-birkebeiner.

Men ikke alle birkenavslutninger har gitt udelt glede. Da hun i 2011 fikk tidsstraff for ikke å hatt regnjakke eller vindjakke i sekken, reagerte hun kraftig. Sekken veide det den skulle og den inneholdt både votter, ulltrøye og overtrekksbukse samtidig som hun syklet med vindtett vest.

– Jeg følte meg urettferdig behandlet og uthengt som juksemaker. Det ble en prinsippsak, har Ragnhild Bolstad uttalt.

 

Trener yngre

På Rena har Ragnhild Bolstad virket som trener for yngre helt siden hun selv var i tjueåra. Og i NM-stafetten på Gåsbu nå i januar stilte Ragnhild på stafettlaget til Åslia skilag sammen med to 17–18-årige jenter som hun selv har trent.

– Jeg trener de unge tre ganger i uka. Det tar mye tid, men er svært givende.

– Hvordan trener du selv vinterstid?

– Jeg bruker 10–14 timer i uka fordelt på to intervalløkter på ski, to styrkeøkter, noe jeg mener er veldig viktig, og gjerne en løpetur. Det som blir av tid til overs går med til rolige langturer. Og så har jeg som nevnt alltid konkurrert mye, også med yngre.

 

Tenker alltid teknikk

– Du har jo også vært teknikktrener på Trude Dybendahls kurs. Hvor mye tenker du på egen teknikk?

– Jeg har teknikk i hodet hver eneste gang jeg går på ski. Tenker på frasparket, at det skjer hurtig og med tyngdeoverføring, at jeg får fram hofta, noe som ikke minst er viktig i motbakker. Og når jeg staker prøver jeg i være omhyggelig med stavisettet – det skal være trøkk og frekvens, ikke de lange, seige stavtakene som skiløpere drev med før, og jeg prøver å bruke magen og å holde armene tett til kroppen.

Når det etter hvert våres, ser Ragnhild fram mot årets store naturopplevelse: Skitur i fjellet på skareføre.

– Det er en opplevelse jeg kan leve på til langt utpå sommeren!

Men først skal årets Birken på ski gjennomføres! 

  Ragnhild i Birken. (Foto: Freddie Øvergaard)

 
Kommentarer

0 Kommentar

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline